Skift

Skift är ett projekt som startade 2003 och som består av olika filmer som undersöker människors förhållningssätt till sitt arbete, hur arbetet får oss att må. Filmerna har också visats ihop som ett eget verk. Bl.a. på Konstepidemin 2016, Galleri Not Quite, 2015. Verket vann pris för bästa konstfilm film på Frame 2015. och andra pris i tävlingen, ”Short on Work” , Italien 2015.

Bagaren

Under nätterna en sommar filmar jag fem bagare på ett bageri. Jag filmar in hur skickliga de är i sina yrken och jag upptas av hantverket, hur rörelserna går av sig själva och det tar mig veckor innan jag ser hur tröttsamt arbetet i själva verket är.  Jag börjar förstå hur drömmar och visioner står i kontrast till nattarbetets villkor, hur saker som lagts på vänt, inte längre finns med i tanken. Glasyr spritslas, axel, arm och hand i samma rörelse om och om igen, fötter trampar i svarta tussiga tubsockar, vita av mjöl.

 Nominerad till Guldbagge för bästa dokumentär 2005. Vinnare av the 10th International student filmfestival of Tel Aviv 2004. Vinnare i MFA Planet Europe filmfestival 2005, Prisvinnare Base filmfestival Spain 2004.

Se utdrag här
I regi Kristina Meiton. Producerad av Filmhögskolan, 2003

Fabriken

Filmen utspelar sig på olika avdelningar på en stor glasindustri och gestaltar arbetet och relationen mellan människa och maskin. Lysrören lyser dag som natt. Dygnets egen rytm märks inte här. Ljudet klirrar av flaskor och dånar av dunkande maskiner. Smältugnar, gjutning, glödande glas, bara män sköter om dessa maskiner. De oljar dem, byter reservdelar på dem, mäter deras temperatur för att sedan vila i de svala båsen. I avdelningen bredvid är de löpande banden, människor som bevakar och kontrollerar. Filmen lyfter fokus från den enskilde och synliggör en struktur som utgår från gemensamma erfarenheter.
Se utdrag här
I regi Kristina Meiton. Med stöd från Film i väst och Konstnärsnämnden, 2013

Plåt

I en splitscreen närmas arbetet på ett plåtslageri – och människor vars röster vi sällan hör, kommer till tals i diskussioner kring relationer till det egna arbetet och strävanden. Jag har i filmen sökt en metod som lämnar utrymme för dialog och för fler tolkningar än min egen.

I regi av Kristina Meiton. Med stöd av Konstnärsnämnden och Film i väst, 2016

Kontoret

Videoverket är en betraktelse från ett av Vägverkets kontorslandskap. Människor sitter framför datorn, i möten, de pratar och lyssnar, antecknar och deltar i diskussioner. De räknar, beräknar, organiserar. Kopierar, sätter in i pärmar, arkiverar. De byter ställning när benen känns stela, de lyfter blicken, vrider på huvudet när tanken tappas bort. De upptas och engageras

Har ställts ut:
Galleri Konstepidemin under jan – februari 2016.
Med stöd från Film i väst och Konstnärsnämnden

Avtagssjäl

I filmen möter vi en lastbilschaufför som spenderat nästan varenda dag de senaste 40 åren på olika vägar, i olika lastbilar och på ett oräkneligt antal vägkrogar. Han trivs med att vara ensam och rusa fram längs vägarna, utan att tänka på något speciellt och utan att veta vart han ska. Men livet bakom ratten sätter prägel på både kropp och själ.

The Winner of Best Nordic Documentary, AFIA Film festival, 2008. The Award goes to a film that employs cinematic qualities in both form and content. An ordinary man’s life and work is recreated as a poem

Se ett utdrag här

I regi av Kristina Meiton med stöd av SFI, Film i väst och Film i Västernorrlan